Reseptit!

Täältä löydät jatkossa parhaat karjalaisen perinneleivonnan reseptit, joissa mukana myös reseptikilpailuun osallistuneet reseptit.

Karjalanpiirakat muikku-suppilovahverotäytteellä

Taikina

1,5 dl vehnäjauhoja

2 dl ruisjauhoja

1/2 tl suolaa

1 rkl öljyä

noin 1 1/2 dl vettä

Täyte

1 prk creme fraichea

noin 3 dl paistettuja suppilovahveroita

1 sipuli

1 pussi voimakasta juustoraastetta (esim. gouda tai punaleima emmental)

16 kpl savustettuja muikkuja

tilliä

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

öljyä paistamiseen

Voiteluun voita

Valmista ensin piirakoiden taikina. Sekoita ainekset kylmään veteen ja sekoita tasaiseksi. Kaulitse taikinasta ohut levy ja paina siitä juomalasilla 16 pientä pyöreää piirakkapohjaa.

Savusta muikut tai osta kaupasta valmiiksi savustettuja muikkuja. Myös säilykkeenä myytävät savustetut muikut sopivat hyvin. Kuori ja hienonna sipuli. Paista suppilovahverot sipulin kanssa tilkassa öljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaulitse piirakkapohjia hieman suuremmiksi ja levitä pohjalle creme fraichea. Lisää suppilovahverot ja ripottele päälle juustoraaste. Rypytä reunat keskelle kuten karjalanpiirakoissa. Paista piirakoita kuumassa uunissa (250-astetta) noin 10 minuuttia, uunista riippuen. Voitele piirakat sulatetulla voilla ja lisää yksi muikku sekä hieman tilliä jokaiselle piirakalle.

Muikkugalette suppilovahveroilla

Pohja

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

100 g voita (tai osa öljyä)

noin 1/2 dl vettä

Täyte

3 rkl creme fraichea

1dl paistettuja suppilovahveroita

pieni sipuli

savustettuja muikkuja kokonaisena

tuoretta tilliä

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

1/2dl voimakasta juustoraastetta (esim. gouda)

öljyä suppilovahveroiden ja sipuleiden paistamiseen

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja nypi sekaisin voin kanssa. Lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Muotoile palloksi ja laita jääkaappiin täytteiden valmistamisen ajaksi. Savusta muikut tai osta kaupasta valmiiksi savustettuja muikkuja. Kuori ja hienonna sipuli. Paista suppilovahverot sipulin kanssa tilkassa öljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Painele taikina pyöreäksi ohueksi levyksi (halkaisija noin 35 cm) leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä päälle creme fraiche. Lisää suppilovahverot ja muikut. Ripottele päälle vielä tilliä ja juustoraastetta. Taittele reunoista muutama sentti piirakan päälle. Paista 200- asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Huom! Jos muikut on juuri savustettuja ja vielä lämpimiä, voi ne lisätä lopuksi valmiin galeten päälle! Resepti on syntynyt omassa keittiössä syksyllä pari vuotta sitten. Suppilovahveroita löytyi niin paljon kuin vain jaksoi kerätä ja näitä syksyn herkkuja täytyi hyödyntää monilla eri tavoilla! Savustetut muikut ja sienet sopivat mielestäni galetteen erinomaisesti. Taikina ruisjauhoilla muistuttaa karjalan piirakoiden taikinaa runsaammalla rasvamäärällä vain.

Seijan maistuvat rinkeli-sämpylät

 Ainekset

½ l haaleaa vettä

¼ palaa hiivaa

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

(ripaus sokeria)

noin 12 dl vehnäjauhoja

50g voita sulatettuna

Keittämiseen

1 l vettä, 1 tl suolaa

Voiteluun: kananmunaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vatkaten jauhoja n. 10 dl. Peitä kulho ja anna kuplia muutama tunti.Lisää suola ja hiukan hiivan ravinnoksi sokeria. Sekoita joukkoon loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi.Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt rasva ja sekoita hetki. Kaada taikina leivinpöydälle ja jaa paloihin. Muotoile rinkeleiksi. Kiehauta suolavesi laakeassa kattilassa ja keitä kerrallaan 2-3 rinkeliä. Rinkeli on kypsä, kun se nousee pintaan. Nosta kypsät rinkelit leivinpaperille pellille, jäähdytä hiukan, voitele munalla ja ruskista 250 asteisessa uunista pinnalta vaaleanruskeiksi.Itse olen tehnyt nämä niin, että olen pyöritellyt taikinapalat palloksi, tehnyt sormella reiän keskelle ja antanut kohota. Näin niistä tulee muhkeita ja vaikka rinkelinreikä kohoamisvaiheessa meneekin melko pieneksi, on lopputulos kuohkea, maistuva! Halkaise rinkeli-sämpylä, voitele voilla ja nauti kahvikupposen tai kylmän maitolasillisen kera. 

Juustokakku

Keksitaikina

175 g voita

1,5 dl sokeria

1,5 dl fariinisokeria

1 kananmuna

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

Täyte

3 rs Philadelphia tuorejuustoa

3 kananmunaa

3 dl tomusokeria

0,5 dl sitruunamehua

Sulata voi, lisää sokerit - anna sulaa joukkoon. Sekoita kananmuna joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita näiden kanssa. Muotoile valmis taikina vuokaan. Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada vuokaan. 175 C / tunti