Lihapiirakkabuffet on varma isänpäivähitti

Saisiko olla lihapiirakka ketsupilla, sinapilla, kananmunalla ja nakilla – vai laitettaisiinko väliin sittenkin jotain aivan muuta?

Lihapiirakka kuuluu monien suomalaisten lempieineksiin, ja ihmekös tuo. Se on helppo eväs reissun päällä, maittava iltapala tai toimiva tapaus nautittavaksi vaikka päiväkahvin kaverina. Pehmeään vehnäkuoreen leivottu piiras on kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullinen jo sellaisenaan, mutta simppelin makumaailmansa vuoksi lihapiirakka sopii erinoimaisesti myös buffetpöydän kuninkaaksi.

Lihisbuffa on hauska ja herkullinen, mutta myös helposti toteutettavissa oleva idea vaikkapa isänpäiväksi, sillä isät, jos ketkä, kuuluvat lihapiirakoiden vannoutuneimpiin faneihin. Buffet on myös siitä mainio, että kaikki saavat tuunata pöydän ääressä ateriansa mieleisekseen. Kasvissyöjätkin voivat ottaa osaa tuunaustalkoisiin, kun pöytään katetaan Pielispakarin kasvispiiraita*. Pielispakarin käsinleivotut Artesämpylät sopivat taas mainiosti tuunauskohteiksi vegaaneille.

Buffetin ansiosta ruokailusta tulee isänpäivänä myös entistä sosiaalisempi tapahtuma. Yhdessä tekeminen ja erilaisten makukombojen kokeilu ja vertailu tuovat juhlapäivään hauskaa sisältöä sekä mukavia että maukkaita muistoja. Järjestäkää vaikka kilpailu, kenen aikaansaannos on kaikkein villein tai herkullisin! 

Täytteiden kanssa kannattaa olla luova – joskus rohkeatkin yhdistelmät toimivat. Esimerkiksi erilaiset tuoreet ja raikkaat kasvikset sopivat mainiosti lihapiirakan väliin tasapainottaen sen tuhtia luonnetta. Tulisen ruoan ystävät saattavat taas ihastua tabascolla ja jalapenoilla terästettyyn lihapiirakkaan. Tai miltä kuulostaisi tujaus BBQ-kastiketta? Päästä sisäinen leikki-ikäisesi irti ja anna mennä! 

*) Kasvispiirakassa käytetty liha-aromia.

Isänpäivän lihapiirakkabuffet

Kata pöytään Pielispakarin liha- tai kasvispiiraita (sekä tarvittaessa Artesämpylöitä) 1 – 2 syöjää kohden. Lämmitä piiraat kerralla esimerkiksi isossa uunivuoassa uunissa ennen tarjoilua. Halkaise piirakat valmiiksi täytteitä varten ja kata pöytään servettejä, lautasia ja ruokailuvälineet.

Kata pöytään runsaasti erilaisia kastikkeita, lisukkeita ja mausteita. Jos ideat ovat lopussa, poimi vinkkejä alla olevasta listasta. Näillä buffet pääsee jo hyvin vauhtiin!

Vihanneksia

Tomaattia
Kurkkua 
Suolakurkkua
Jalapenoja
Punasipulia
Marinoituja herkkusieniä tai sienisalaattia
Paprikaa
Salaatinlehtiä
Erilaisia tuoreyrttejä (basilikaa, tilliä, persiljaa jne.)
Avocadoa
Ananasta
Oliiveja
Hapankaalia

Lisukkeita

Parmesaania
Pekonimurua
Aurajuustomurua
Cheddar-viipaleita
Vegaanista juustoa
Pähkinöitä tai siemeniä

Mausteita

Mustapippuria
Paprikajauhetta
Oreganoa
Valkosipulimurskaa
Tabascoa
Sinappia
Ketsuppia
Majoneesia (tai vegaanista majoneesia)
Turkkilaista jogurttia tai creme fraichea
Hummusta
BBQ-kastiketta
Guacamolea
Tomaattisalsaa

Sitten ei muuta kuin tuunaamaan nakkikioskien klassikkoa astetta jännittävämpään muotoon isänpäivän kunniaksi! Nyt pidetään hauskaa ja herkutellaan!